Vrachtverkeer wordt vanaf 1 april niet meer toegestaan om de spoorwegovergangen van de Nieuweweg in Hoogkarspel en de Dr. Wijtemalaan in Westwoud te passeren. Het inrijverbod wordt ingesteld omdat bewoners steen en been klagen over de vrachtwagens in hun dorpen. Voor trucks is dan ook de nieuwe Westfrisiaweg als alternatieve route opengesteld.

Half november gaat de nieuwe Wesfrisiaweg open, die onder de Streekweg Hoogkarspel en onder de Binnenwijzend Westwoud passeert. Het college van Drechterland wil ook in Oosterblokker het zware verkeer terugdringen, maar daar wordt de komende maanden eerst nog onderzocht hoe het vrachtverkeer zich hier ontwikkelt als de Westfrisaweg is opengesteld. Probleem van Oosterblokker is het bedrijventerrein Gildeweg, met daarop kippenslachterij Plukon en transportbedrijf Pyxis, dat voor veel vrachtverkeer op de Zuiderdracht zorgt.

,,Al sinds jaar en dag ondervinden bewoners in Oosterblokker, Westwoud en Hoogkarspel overlast van doorgaand zwaar vrachtverkeer. Er is geluidsoverlast, stank, het voelt vaak onveilig en oude huizen in de lintbebouwing kunnen schade oplopen door de trillingen’’, zegt wethouder Jeroen Broeders. ,,Zodra de nieuwe N23 in november in gebruik wordt genomen, is er een alternatieve route beschikbaar. We willen dan het doorgaand vrachtverkeer zoveel mogelijk weren uit deze kernen. De drie wegen die nu worden gebruikt als noord-zuidverbinding zijn dorpswegen en niet bedoeld voor vrachtverkeer. Elke vrachtwagen die dan nog over onze kwetsbare dorpswegen rijdt, is er één te veel.”

Burgemeester en wethouders van Drechterland verwachten niet dat het vrachtverkeer in Oosterblokker flink zal afnemen door de openstelling van de nieuwe Westfrisiaweg komende maand. Dit komt door de grote hoeveelheid bestemmingsverkeer van en naar bedrijventerrein Gildenweg, maar ook door het vrachtverkeer van en naar de bedrijventerreinen Hoorn 80 en Zevenhuis.

Wethouder Broeders maakte maandagavond tijdens de raadsvergadering van Drechterland bekend dat het college het voornemen heeft maatregelen te nemen tegen het zware verkeer in Hoogkarspel, Westwoud en Oosterblokker.

Protest bewoners

Transportbedrijf Pyxis, dat in Oosterblokker de bedrijfshallen van Karsten heeft overgenomen, zorgt sinds afgelopen jaar voor een flinke toename van het vrachtverkeer op de Zuiderdracht ten opzichte van de jaren hiervoor toen de vrachtwagens van Karsten hier niet meer reden. ,,Het loopt behoorlijk uit de hand’’, stelde Maartje Tros-van Diepen (Seniorenpartij Drechterland) zelfs. ,,Bewoners hebben onlangs uit protest hun auto’s op de Zuiderdracht neergezet.’’

Dit was wethouder Jeroen Broeders ook ter ore gekomen. ,,Per 1 april 2019 nemen wij een pakket maatregelen om het zware verkeer tegen te houden’’, kondigde hij aan. Met een persverklaring liet het college gisteren weten dat zij vanaf 1 april 2019 de doorgang voor vrachtverkeer door Hoogkarspel (ter hoogte van de spoorwegovergang op de Nieuweweg) en door Westwoud (ter hoogte van de spoorwegovergang op de Dr. Wijtemalaan) onmogelijk maakt door hier een verbod voor vrachtverkeer in te stellen.

Het college verwacht dat het vrachtverkeer op deze twee routes na het openen van de Westfrisiaweg sowieso flink terugloopt. Om te voorkomen dat vrachtverkeer gebruik blijft maken van deze dorpen als doorgaande routes wordt de afsluiting ingesteld. Overigens blijven vanaf de andere kant alle adressen in Hoogkarspel en Westwoud voor vrachtverkeer bereikbaar.

De verwachting is dat het vrachtverkeer in Oosterblokker niet veel zal afnemen door de nieuwe Westfrisiaweg. Om na te gaan welke maatregelen voor Oosterblokker het meest wenselijk zijn, zal tussen 1 december 2018 en 1 maart 2019 onderzoek uitgevoerd worden naar de omvang van het vrachtverkeer via Oosterblokker. Op basis van de uitkomsten van dat onderzoek zal in maart 2019 een besluit genomen kunnen worden.

Toezicht

Per 1 april 2019 kan dan een samenhangend pakket maatregelen voor het terugdringen van het vrachtverkeer in Hoogkarspel, Westwoud en Oosterblokker van kracht worden. Ronald de Vos (Gemeentebelangen Drechterland) had tijdens de raadvergadering van maandagavond nog wel een vraag waarop nog geen antwoord kwam. ,,Hoe zit het met het toezicht op het afsluiten van de wegen?’’ Broeders ging hier niet op in.

Bron: Noord-Hollands Dagblad, 31-10-2018 (Cees Beemster)

Interessant? Laat het anderen weten!